Maqrout or Semolina-Date Sweets مقروط التمر
Reuplaod for technical problems
Maqrout Semolina and Date Cookies
The ingredients
3 cups of fine semolina
1 cup of coarse semolina
3/4 cup of vegetable oil
1/4 cup of melted butter
a pinch of salt
1/2 cup of orange blossom water
About 1 cup and a half of cold water
1/2 lb of date paste
1 tbs of soft butter
1/2 tsp of cinnamon
vegetable oil for frying
4 cups of honey
1/4 cup of orange blossom water
How to
In a large mixing bowl add in the fine and the coarse semolina, the salt, the oil and the melted butter, and the orange blossom water. Mix well till the semolina absorbs the oils and water. Then little at a time add in the cold water. you might need less or more than a cup. Once the dough comes and holds together stop adding the water.
Devide the dough into smaller portions and cover.
Mix the date paste, the butter, and the cinnamon till well incorporated. Cut into smaller portions as well. Roll out the date paste into half an inch thick robes. Form a log with the semolina dough that is about three inches high and four wide. Make an indentation in the middle and fill it with the date paste. Pinch the ends to seal. cut into smaller pieces like shown in the video. decorate with the back of a knife or use a mold. set on a tray and allow to dry out for few minutes.
Meanwhile heat up the oil in a frying pan and the honey over low heat in a pot then add to it the water blossom honey. Fry the maqrot flipping it one time till golden brown. Place over paper towels to drain, then drop in the honey. Let the maqrout set in the honey for few minutes to absorb as much as possible. Drain the excess and store in an airtight container.
مقروط التمر
المقادير
ثلاث كؤوس سميد رقيق
كأس سميد خشن
ثلاث ارباع كاس زيت نباتي
ثلث كاس زبدة مذوبة
نصف كاز ماء الزهر
تقريبا كاس الى كاس و نصف ماء بارد
ربع كيلو عجينة التمر
ملعقة زبدة رطبة
نصف ملعقة قرفة
ثلاث كؤوس عسل
ربع كاس ماء الزهر
طريقة التحظير
نضيف السميد و الملح يلى قصعة واسعة ثم نضيف الزيت و الزبدة و نفرك السميد جيدا حتى يتشرب الدهن
نضيف ماء الزهر و نبدأ في جمع العجينة مع اضافة ببع كاس من الماء كل مرة حتى نحصل على عجينة رخوة لكن متماسكة
نمزج التمر و ملعقة الزبدة و القرفة حتى نحصل على عجينة تمر رطبة
نقسم عجينة التمر الى قطع متساوية
نشكل كل قطعة تمر على شكل حبل او كرات حسب الرغبة
ناخد قطعة من العجينة و نبسطها على شكل مستطيل ثم نفرغ الوسط
نضع حبل التمر في الوسط ثم نقفل العجينة نبسط الجزء العلوي
نقطع المستطيل الى معينات
او نستعمل قالب للتزين
لتزين المربعات نستعمل جهة السكين الغير الحادة و نرسم شكل اوراق
نترك المقروط في صينية حتى ينشف قليلا نعض دقائق
نسخن زيت نباتي في مقلاة عميقة ثم نقلي المقروط مع قلبه مرة واحدة حتى يتحمر ثم نضعه فوق ووق المطبخ للتخلص من الزيت الزائد
نسخن العسل ثم نضيف اليه ربع كاس من ماء الزهر و نمزج جيدا
نضع المقروط في العسل الساخن و نتركه عدة دقائق حتى يتشرب العسل جيدا
نزيل المقروط من العسل و نتركه يتقطر من العسل الزائد
يحتفض بالمقروط في علبة محكمة الاغلاق
Maqrout or Semolina-Date Sweets مقروط التمر
Reuplaod for technical problems
Maqrout Semolina and Date Cookies
The ingredients
3 cups of fine semolina
1 cup of coarse semolina
3/4 cup of vegetable oil
1/4 cup of melted butter
a pinch of salt
1/2 cup of orange blossom water
About 1 cup and a half of cold water
1/2 lb of date paste
1 tbs of soft butter
1/2 tsp of cinnamon
vegetable oil for frying
4 cups of honey
1/4 cup of orange blossom water
How to
In a large mixing bowl add in the fine and the coarse semolina, the salt, the oil and the melted butter, and the orange blossom water. Mix well till the semolina absorbs the oils and water. Then little at a time add in the cold water. you might need less or more than a cup. Once the dough comes and holds together stop adding the water.
Devide the dough into smaller portions and cover.
Mix the date paste, the butter, and the cinnamon till well incorporated. Cut into smaller portions as well. Roll out the date paste into half an inch thick robes. Form a log with the semolina dough that is about three inches high and four wide. Make an indentation in the middle and fill it with the date paste. Pinch the ends to seal. cut into smaller pieces like shown in the video. decorate with the back of a knife or use a mold. set on a tray and allow to dry out for few minutes.
Meanwhile heat up the oil in a frying pan and the honey over low heat in a pot then add to it the water blossom honey. Fry the maqrot flipping it one time till golden brown. Place over paper towels to drain, then drop in the honey. Let the maqrout set in the honey for few minutes to absorb as much as possible. Drain the excess and store in an airtight container.
مقروط التمر
المقادير
ثلاث كؤوس سميد رقيق
كأس سميد خشن
ثلاث ارباع كاس زيت نباتي
ثلث كاس زبدة مذوبة
نصف كاز ماء الزهر
تقريبا كاس الى كاس و نصف ماء بارد
ربع كيلو عجينة التمر
ملعقة زبدة رطبة
نصف ملعقة قرفة
ثلاث كؤوس عسل
ربع كاس ماء الزهر
طريقة التحظير
نضيف السميد و الملح يلى قصعة واسعة ثم نضيف الزيت و الزبدة و نفرك السميد جيدا حتى يتشرب الدهن
نضيف ماء الزهر و نبدأ في جمع العجينة مع اضافة ببع كاس من الماء كل مرة حتى نحصل على عجينة رخوة لكن متماسكة
نمزج التمر و ملعقة الزبدة و القرفة حتى نحصل على عجينة تمر رطبة
نقسم عجينة التمر الى قطع متساوية
نشكل كل قطعة تمر على شكل حبل او كرات حسب الرغبة
ناخد قطعة من العجينة و نبسطها على شكل مستطيل ثم نفرغ الوسط
نضع حبل التمر في الوسط ثم نقفل العجينة نبسط الجزء العلوي
نقطع المستطيل الى معينات
او نستعمل قالب للتزين
لتزين المربعات نستعمل جهة السكين الغير الحادة و نرسم شكل اوراق
نترك المقروط في صينية حتى ينشف قليلا نعض دقائق
نسخن زيت نباتي في مقلاة عميقة ثم نقلي المقروط مع قلبه مرة واحدة حتى يتحمر ثم نضعه فوق ووق المطبخ للتخلص من الزيت الزائد
نسخن العسل ثم نضيف اليه ربع كاس من ماء الزهر و نمزج جيدا
نضع المقروط في العسل الساخن و نتركه عدة دقائق حتى يتشرب العسل جيدا
نزيل المقروط من العسل و نتركه يتقطر من العسل الزائد
يحتفض بالمقروط في علبة محكمة الاغلاق
Post a Comment